Ga naar Galerie Beeldkracht, Groningen
Enter here the English Gallery page
Klicken Sie hier für die deutsche Galerie Seite
Start Galerie Beeldkracht

Galerie Beeldkracht is een kunstgalerie voor hedendaagse kunst en sinds 1996 gevestigd in de provincie Groningen.

Ga naar de faxcebookpagina van Galerie Beeldkracht voor het laatste nieuws
TERUG HOME-NL GALERIE KUNSTENAARS AGENDA SERVICE CONTACT DASHBOARD LINKS

Begin hier Top pagina Terug Hoofdmenu Volgende
Laurens Boersma Realistische schilderijen van het landschap in olieverf door kunstschilder Laurens Boersma
The painted landscape realism in oils on canvas Landscapes by Dutch artist Laurens Boersma
Schilderijen van het landschap door Laurens Boersma - Contemporary Impressionism
!!! Scroll naar beneden voor meer schilderijen van de kunstenaar - Scroll downwards to see more works of Art !!!

 
 

 
Laurens Boersma, Lariksbos in Zomertijd, olieverf op linnen, 70 x 100 cm, kab.nr.
  
  


 
 

 
Laurens Boersma, Lariksbos in Herfsttijd, olieverf op linnen, 70 x 100 cm, kab.nr.
 
  


 
 

 
Laurens Boersma, Lariksbos in Wintertijd, olieverf op linnen, 70 x 100 cm, kab.nr.
 
  


 
 

 
Laurens Boersma, Waterland V, olieverf op linnen, 50 x 70 cm, kab.nr. 10023
  
  


 
 

 
Laurens Boersma, Waterland III, olieverf op linnen, 70 x 90 cm, kab.nr. 10021
   
  


 
 

 
Laurens Boersma, Remember Ekely, olieverf op linnen, 70 x 90 cm, kab.nr. 10018
   
   


 
 

 
Laurens Boersma, From Litouwen, olieverf op linnen, 80 x 120 cm, kab.nr. 10017
  


 
 

 
Laurens Boersma, Waterland I, olieverf op linnen, 100 x 140 cm, kab.nr. 8760
   
   


 
 

 
Laurens Boersma, De Belofte - Een nieuwe dag, olieverf op linnen, 100 x 150 cm, kab.nr. 8765
  
  


 
 

 
Laurens Boersma, Moeras, olieverf op linnen, 100 x 120 cm, kab.nr. 8766
  
  


 
 

 
Laurens Boersma, Tussen de Venen (7), olieverf op paneel, 25 x 50 cm, kab.nr. 8545
 
  


 
 

 
Laurens Boersma, Sneeuw in de tuin, rood en violet, olieverf op pannel, 39 x 47 cm, kab.nr. 8754
  
  


 
 

 
Laurens Boersma, De Bulten op, olieverf op paneel, 39 x 55 cm, kab.nr. 8033
 
 


 
 

 
Laurens Boersma, De Kei bij Spijkerboor, olieverf op linnen, 50 x 65 cm, kab.nr. 8338
  
  


 
 

 
Laurens Boersma, Voorbij de Amelander Bocht, olieverf op paneel, 26 x 65 cm, kab.nr. 7092
  
  


 
   
Het landschap door kunstschilder Laurens Boersma

Galerie Beeldkracht exposeert permanent landschappen en stillevens van kunstschilder Laurens Boersma (Oosterwierum, Friesland, 1957), die in 1997 cum laude afstudeerde aan Academie Minerva te Groningen.

Twintig jaar is Boersma intussen als professioneel kunstenaar actief. Binnen het medium schilderkunst heeft hij zich sindsdien in snel tempo ontwikkeld. Vaardigheid, het maken van de benodigde vlieguren en intense bezieling hebben ertoe geleid dat zijn werk intussen overtuigingskracht heeft gekregen, het is persoonlijk en volwassen tegelijk.
 
Omstreeks 2005 schilderde Boersma het noordelijke landschap in wat je een impressionistische stijl zou kunnen noemen. Net als de impressionisten Claude Monet, Camille Pissarro, de kunstenaars van de School van Barbizon en van de Haagsche School, schilderde hij bij voorkeur op locatie, 'en plein air'. Net als deze grote voorgangers was Boersma gebiologeerd door de sfeer van het landschap onder invloed van het licht. Weergave van het licht en de breking daarvan in heldere kleuren, bijvoorbeeld zichtbaar in de reflectie op het wateroppervlak fascineerde hem. Regen, koude en gure wind, niets kon de kunstenaar weerhouden. Het is het landschap, meestal in Noord-Nederland, maar ook in Frankrijk, waar hij zich vanaf dat moment serieus in zal vastbijten...
 
  
Omstreeks 2010 veranderde Boersma zijn aanpak. Naast het landschap kreeg vanaf dat moment ook het stilleven regelmatig zijn aandacht. Belangrijker was echter dat hij de wijze waarop hij het landschap benaderde veranderde. Hij schilderde niet langer uitsluitend op locatie. Buiten bleef hij wel als vanouds naar bruikbare motieven zoeken. Ook bleef hij op landschappelijke locaties van verschillend karakter de sfeer proeven, terwijl hij er foto’s, schetsen en aquarellen maakte. Hij ging zijn schilderijen echter in de geconcentreerde rust van zijn atelier creëren. Een van de gevolgen was dat zijn schilderijen abstracter werden. Ze bevatten minder anekdotes, minder expliciete details en verwijzingen naar de plek, waar hij zijn inspiratie vandaan had gehaald. Zijn doeken werden gemiddeld ook groter, het proces van het abstraheren leidde tot werken met een monumentaal karakter. Zie daarvoor onder andere de afbeelding van het schilderij 'Waterland I' hierboven. De Waterland serie die de kunstenaar in 2013 startte bestaat uit olieverfschilderijen, foto’s, aquarellen en tekeningen. De landerijen in de Veenkoloniën in Noord Nederland staan model voor dit werk. Sporen die zware landbouwmachines achterlaten vullen zich met water. In dit water worden de wolken gespiegeld en het licht gereflecteerd. Boersma vindt inspiratie in deze spiegelingen en lichtreflecties onder diverse weersomstandigheden. Water en land komen samen en gaan een hem betoverende verbinding aan.

Gaandeweg is Boersma steeds persoonlijker idealiseringen van het landschap gaan maken, ooit ontsproten aan de waarneming, maar aangepast door zijn fantasie. Hij is bovendien nadrukkelijker gaan experimenteren met de wetmatigheden en schilderkunstige mogelijkheden van elk beeld. De verfhuid van het doek op microniveau kreeg ook steeds meer zijn aandacht. In het werk van Boersma zijn invloeden van de romantiek, het expressionisme en het abstract expressionisme te vinden. In het bijzonder van enkele kunstenaars die hij waardeert zoals Edvard Munch (zie de afbeelding van het schilderij 'Remember Ekely' hierboven), de Russische schilders Isaac levitan en Ivan Shiskin en Mark Rothko. Je zou kunnen zeggen dat hij het waargenomen en ervaren landschap idealiseert, terwijl de unieke wereld van elk schilderij de richtlijn vormt voor zijn handelingen.
Niet langer bepaalt het oorspronkelijke uitgangspunt van wat buiten is waargenomen de uiteindelijke vorm, maar ‘wat het schilderij nodig heeft ter voltooiing en om een ziel te krijgen’, aldus Boersma. Schilderen is voor Boersma een zich herhalende mix van visuele contemplatie, voorstudie en spontane actie.

Laurens Boersma, Autobiografie, 2009

Vanaf 1998 exposeert Boersma zijn schilderijen van landschappen met regelmaat, in Noord-Nederland, maar ook aan de andere kant van Nederland bij Galerie T in Middelburg (2011). De belangstelling voor zijn werk blijft toenemen, sinds enkele jaren ook in het buitenland. In 2013 exposeerde Boersma solo in Galerie Lindern te Lindern, Niedersachsen, Duitsland. In 2014 exposeerde hij in de Juozas Art Gallery te Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Daarna volgde opnieuw een  expositie in Duitsland. Sinds 2006 wordt zijn werk permanent bij Galerie Beeldkracht tentoongesteld en is de kunstenaar vaste deelnemer aan de groepsexposities van de galerie. In 2014 hield Galerie Beeldkracht bovendien een eerste solotentoonstelling van zijn werk. Een tweede komt er zeker, deze webpagina blikt daar alvast op vooruit. Wij houden u op de hoogte. Indien uw belangstelling is gewekt voor het werk van Boersma, neem dan vrijblijvend contact op met de galerie.

Sander Kletter, kunsthistoricus MA / galeriehouder Galerie Beeldkracht, april 2016
 
 
 

Realistische landschappen van Laurens Boersma e.a. kunstenaars
 
Galerie Beeldkracht vertegenwoordigt, naast kunstschilder Laurens Boersma, een aantal Nederlandse kunstschilders die het landschap als belangrijkste inspiratiebron hebben. Bijvoorbeeld de bekende Groningse kunstenaar Geert Schreuder. Een andere landschapschilder in de collectie van Galerie Beeldkracht is Magda Luttikhuizen, zij neemt een aparte plaats in omdat zij het landschap benadert in een stijl tussen abstractie en figuratie in. Zij schildert met acrylverf op linnen. 

Als het geschilderde landschap of het Realisme u interesseert, bekijk dan de volgende pagina's op de website van Galerie Beeldkracht: overzicht van landschapschilders in onze collectie en stillevens in olieverf van Anna M. Bernardina en Jan van 't Hoff.
 
Hoofdmenu website Galerie Beeldkracht

Homepage  Galerie  Agenda  Kunstcollectie  Contact  Diensten & Service  Dashboard  Site navigatie  Links  Link exchange

Beeldhouwkunst  Grafiek  Schilderkunst  - Abstracte kunst  Figuratieve kunst  Realisme - Kunstenaars A-Z  Kunstuitleen

Nieuw  Nationale Kunst Koop regeling  Kunstbeurzen  Lijstenmakerij  Trefwoordenregister  - Beeldkrachtgalerie.de
  
 Galerie Beeldkracht  Torenstraat 6-8  9679 BP Scheemda   T 0597-591068   E galerie@beeldkracht.com  Openingstijden
 
 

 
Naar het begin van deze pagina/Back to top
Pagina update: 12-04-2016

© Galerie Beeldkracht, Scheemda 2016

Ons Privacy Beleid

- einde pagina -